HERINNERINGEN AAN CAFE ‘T FUST-SCHIEDAM TOEN VAAN TIMMERMANS DE EIGENAAR WAS (1953-1977).
In het centrum van Schiedam op de hoek van de Rotterdamsedijk en de Koemarkt, begint op de Buitenhavenweg nr. 180 Café De Ster van Jan Janse (later Proeflokaal ’t Sterretje) en iets verder, op nr. 172, vindt men Café Schippers Welvaren van Piet Crama. Dit café werd in 1927 overgenomen door zijn zwager Servaas Timmermans (roepnaam Vaan), die het café tot zijn dood, 25 jaar heeft geëxploiteerd. Piet Crama ging verhuizen naar de wijk De Gorzen in Schiedam, waar hij startte met café De Klok in de Willem Brouwerstraat, hoek Hoofdstraat. Deze zaak werd begin jaren ’50 overgedragen aan zijn zoon Jan, die het café stap voor stap omvormde naar restaurant De Klok.
Tot medio jaren ’50 waren er aan de Buitenhavenweg verscheidene bedrijven gevestigd, maar de Buitenhavenweg was ook de ligplaats voor schepen (in het algemeen rijnaken), waar goederen gelost en verscheept werden. In die periode was het gebruikelijk dat de binnenschippers in elke aanlegplaats elkaar in hun stamcafé ontmoetten om doorgaans zakelijke informatie uit te wisselen. Dit gebeurde ook in het café aan de Buitenhavenweg, vandaar de naam Schippers Welvaren.
Na de plotselinge dood van Vaan, op 2 januari 1953, werd de zaak voortgezet door zijn vrouw Marie, ook wel door de latere jonge generatie “moeke” genoemd. Marie was een graag geziene kasteleinsvrouw onder de cafébezoekers en door dit onverwachts gebeuren trok zij, buiten de vaste klanten, ook nieuwe gasten aan, die gewoon uit nieuwsgierigheid eens een kijkje kwamen nemen en dan meestal bleven terugkomen. Zodoende werd het café steeds drukker bezocht, en kwam het regelmatig voor dat haar oudste zoon, Vaan Jr., in zijn vrije tijd op doordeweekse dagen ’s avonds, na zijn werk, te hulp moest schieten. Hij was een vakbekwaam timmerman, maar werkte wegens gunstige financiële voorwaarden destijds bij rijwielfabriek Hulsman, die ook aan de Buitenhavenweg was gevestigd. In datzelfde jaar begon de jonge Vaan, als hij op een doordeweekse dag tijdens de avonduren in de zaak was, met behulp van familie en kennissen tussendoor de zaak te renoveren, zodat het café met nieuw meubilair een andere gezellige uitstraling kreeg.
Daarnaast werd het matglas vervangen door prachtige glas-in-lood-ruiten met afbeeldingen van verschillende merken gedistilleerd (uiteraard bekostigd door de distillateur zelf), en werd er in het buffet een ruit geplaatst met De Postwagen, de naam van distilleerderij Gebr. van der Schalk in Schiedam, tevens de fabrikant van het merk Oude klare het jaar nul. Aan het eind van de bar, naar de keuken, werd in de schuifdeur een beeldschone glas-in-lood-ruit geplaatst van distilleerderij B.A.J. Wittkampf in Schiedam. Aan het andere eind van het café werd rechts bovenin een groot raam geplaatst met een tafereeltje uit de 17e eeuw, dat het beeldmerk werd van het eigen gedistilleerd.
Ondertussen stond daar elk weekeinde vooralsnog de toekomstige caféhouder in een druk bezocht café. Eind 1953 werd de zaak door hem en zijn vrouw Joke (gewoon Jo) overgenomen. Hij was op 25-jarige leeftijd tevens de jongste kastelein van Schiedam, gevolgd door zijn 2 jaar oudere neef Jan Crama van café De Klok, met wie hij altijd een goed contact heeft gehad.
In de volgende beschrijvingen wordt een imposante biografie gegeven over de initiatiefrijke Vaan Timmermans van café ’t Fust (v/h Schippers Welvaren), gepaard gaande met waargebeurde anekdotes over de bezoekers van het café uit die tijd.